Näin tutkimus etenee

PEPPI-tutkimukseen pyydetään mukaan 3 000 oululaista äitiä, heidän lapsiaan ja lasten isiä. Jos osallistut tutkimukseen, näin tutkimus etenee. Tiivistelmän jälkeen jokainen tutkimusvaihe on esitelty myös tarkemmin.

PEPPI-tutkimuksen vaiheet

  1. Tutkimukseen pyytäminen neuvolassa

  2. Verinäyte yhdistelmäseulonnan näytteen yhteydessä (rv 9–11, normaali raskaudenseuranta)

  3. Ultraäänitutkimus yhdistelmäseulonnan yhteydessä (rv 11–13, normaali raskaudenseuranta)

  4. Ryhmiin jako, jonka perusteella saat kutsun joko

    1. verikokeeseen (rv 30–32) TAI

    2. ultraäänitutkimukseen ja verikokeeseen (rv 30–32)

  5. Synnytyssairaalassa tehtävät tutkimukset ja mittaukset

1.Tutkimukseen pyytäminen neuvolassa

Terveydenhoitajasi kertoo mahdollisuudestasi osallistua tutkimukseen ensimmäisellä neuvolakäynnilläsi. Jos olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen saat tutkimuskuoren, jossa on tiedote tutkimuksesta, suostumuskaavake (2 kpl, toinen sinulle, toinen tutkimusryhmälle) ja PEPPI-tutkimuksen tarra, joka liimataan neuvolakortin kanteen. Tutkimushoitaja lähettää sinulle kahden viikon sisällä ensimmäisestä neuvolakäynnistäsi sähköpostiisi linkin esitietokyselyyn. Tarkista ystävällisesti myös sähköpostisi roskapostikansio.

2. Verinäyte yhdistelmäseulonnan näytteen yhteydessä

Äidistä otetaan yhdistelmäseulontanäytteen yhteydessä (raskausviikoilla 9–11, ma-to) verinäyte myös PEPPI-tutkimusta varten.

3. Ultraäänitutkimus yhdistelmäseulonnan yhteydessä

Yhdistelmäseulontaan (sikiön kromosomipoikkeavuuksien seulonta) kuuluu noin raskausviikoilla 11–13 tehtävä ultraäänitutkimus, jonka tietoja hyödynnetään myös PEPPI-tutkimuksessa. Laboratoriokokeiden, ultraäänitutkimuksen ja esitietolomakkeiden tiedot syötetään riskinlaskentaohjelmaan. Riskinlaskentaohjelman tulosten perusteella osallistujat jaetaan neljään ryhmään:

raskausmyrkytyksen riskissä olevat (seulonnan mukaan raskausmyrkytyksen riski on kohonnut)
kontrolliryhmä (seulonnan mukaan raskausmyrkytyksen riski on pieni)
PCOS-ryhmä (munasarjojen monirakkulaoireyhtymä)

seurantaryhmä (muut osallistujat)

4. Ryhmiin jako

Ryhmiin jaon perusteella kaikki osallistujat saavat kutsukirjeen, jossa heitä ohjataan varaamaan aika raskausviikolle 30–32 joko A) verikoetta TAI B) PEPPI-tutkimuksen kuuluvaa ultraäänitutkimusta varten (myös ultraäänitutkimuksen yhteydessä otetaan verikoe).

A) Pelkkä verikoe

Raskausviikkojen 30–32 verikokeen ottaa tutkimushoitajamme tutkimukselle tarkoitetuissa tiloissa Oulun yliopistollisen sairaalan äitiyspoliklinikalla. Käynnin yhteydessä tutkittavat täyttävät myös kyselylomakkeen.

B) Ultraäänitutkimus ja verikoe

Raskausviikkojen 30–32 ultraäänitutkimuksen (+ verikoe) tekee lääkäri tutkimukselle tarkoitetuissa tiloissa Oulun yliopistollisen sairaalan äitiyspoliklinikalla. Ultraäänitutkimuksen yhteydessä mitataan välilihan pituus. Käynnin yhteydessä tutkittavat täyttävät myös kyselylomakkeen.

5. Synnytyssairaalassa tehtävät tutkimukset ja mittaukset

Osalta äideistä otetaan istukasta pieni näytepala, kun istukka on syntynyt. Napanuorasta otettavan rutiiniverikokeen ylijäämä pakastetaan tutkimustarkoituksiin ja neuvolakortti skannataan.

Vauvan suun limakalvolta otetaan pumpulitikulla DNA-näyte ja osasta vauvoista otetaan iholta talinäyte. Tutkimukset eivät aiheuta vauvalle kipua.

Isiä pyydetään mukaan PEPPI-tutkimukseen. Isät täyttävät suostumuslomakkeen, mittaavat vyötärönympäryksensä ja verenpaineensa ja ottavat suun limakalvolta pumpulitikkulla DNA-näytteen. Tutkimushoitaja lähettää isälle kahden viikon sisällä vauvan syntymästä sähköpostiin linkin isän esitietokyselyyn.

6. Seurantakäynnit lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana.

Osa syntyvistä lapsista pyydetään mukaan seurantatutkimukseen. Tutkimukseen osallistuvat lapset tutkitaan vastasyntyneenä synnytyssairaalassa, noin kolmen kuukauden iässä ja noin 6-12 kuukauden iässä.

Vastasyntyneeltä mitataan pituus, paino ja päänympärys ja tehdään tavallinen vastasyntyneen kotiinlähtötarkastus. Hormonaalista tilaa arvioidaan määrittämällä ihon talipitoisuus ja mittaamalla välilihan pituus. Suun limakalvoilta otetaan pumpulitikulla DNA-näyte. Lisäksi mitataan verenpaine ja happisaturaatio. Verikokeilla tutkitaan vauvan aineenvaihduntaa ja hormonaalista tilaa.

Myöhemmillä seurantakäynneillä lapsen kasvua ja kehitystä seurataan tekemällä neuvolatyyppinen lääkärintarkastus, mittaamalla pituus, paino ja päänympärys sekä verenpaine ja happisaturaatio. Iholta määritetään talipitoisuus. Verikokeilla tutkitaan lapsen aineenvaihduntaa ja hormonaalista tilaa. Lisäksi lapsen kehityksestä kerätään tietoa vanhemmilta kyselylomakkeella.